View

Vind 62 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Barcelona

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Catalaanse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Spanjaarden feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen Stedentrips zorgt ervoor dat je voorbereid op reis kan met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Spanje geldt het alarmnummer 112.

Bijzonderhedenomhoog

Roken
In Spanje is al een aantal jaren een streng rookverbod van kracht. Net zoals in Nederland is het verboden te roken op kantoor, in winkels, scholen, ziekenhuizen, culturele instellingen en in het openbaar vervoer, waaronder ook de treinstations en de luchthaven. Daarnaast is het niet toegestaan om te roken bij speeltuinen, scholen en ziekenhuizen. Als het rookverbod wordt overtreden kan een boete van dertig tot zeshonderd euro worden opgelegd. Zwaardere overtredingen kunnen worden bestraft met een boete die kan oplopen tot zeshonderdduizend euro.

Mediterrane eettijden
Ontbijten, lunchen en vooral dineren gebeurt in Spanje later dan in de rest van Europa. De eerste maaltijd, 'esmorzar', wordt gegeten tussen 09:00 - 11:00. Tussen 14:00 en 15:00 wordt er geluncht en pas vanaf een uur of 9 openen de restaurants hun deuren voor de avondmaaltijd.

Feestdagenomhoog

Feestdagen 2016/2017:

01 mei Dag van de Arbeid
23 juni - 24 juni Midzomernachtsfeest - Ook wel bekend als la Noche de Sant Joan
15 augustus Maria-Hemelvaart
11 september Dia de Catalunya (Nationale Dag van Catalonië)
24 september Dia de la Mercè (dag van la Mercè)
01 november Allerheiligen
06 december Dag van de Grondwet
08 december Dag van de Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis
26 december Tweede kerstdag
01 januari Nieuwjaarsdag
06 januari Driekoningen
14 april Goede Vrijdag
16 april Paasmaandag

Klimaatomhoog

Spanje is één van de zonnigste landen van Europa. De gehele oostkust heeft een Middellandse Zee klimaat met hete en zeer zonnige zomers en erg milde winters. In de wintermaanden zakt de temperaturen zelden onder de 10 graden. Barcelona is eigenlijk het hele jaar door ideaal om te bezoeken, al zijn de beste periodes toch het voor- en najaar. Dan kent Barcelona de aangename temperatuur van 20 á 25 graden. Voor wie van het zonnetje houdt, zijn de zomermaanden (rond de 30 graden) natuurlijk ook een optie. Barcelona heeft natuurlijk altijd nog een strand om lekker op af te koelen!

Openingstijdenomhoog

Winkels openen hun deuren tussen 9:00 en 10:00 en blijven tot ongeveer 20:00 geopend. Voornamelijk de kleinere winkeltjes sluiten 's middags (van ca. 14:00 tot 16:00 of 17:00) voor de bekende siësta. De winkels in het centrum (rond Plaça de Catalunya) kennen langere openingstijden. Hier kan van 10:00 tot 22:00 het klokje rond geshopt worden! Alle winkels zijn gesloten op zondag, met uitzondering van enkele dagen dat ze open mogen zijn.

Tijdzoneomhoog

GMT +1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT +2. In Barcelona is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In Spanje wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in Spanje nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden.

Overigeomhoog

Leuk om te weten: Op de eerste zondag van de maand zijn de musea gratis toegankelijk. Kinderen onder de 15 jaar komen bijna alle musea en bezienswaardigheden gratis binnen!

Vervoer

In het centrum

In de stad

Binnen Barcelona kun je alle kanten op met het openbaar vervoer. Het makkelijkst is om te reizen met de metro. Het metronetwerk van Barcelona staat bekend als één van de beste ter wereld en is veruit de snelste manier om je te verplaatsen. Een kaartje kost circa €2,-. Op dit moment zijn er 11 metrolijnen die over bijna 125 kilometer langs 166 stations rijden. Hetzelfde tarief geldt voor de bus. Barcelona heeft 1000 bussen die via 80 verschillende lijnen door de hele stad rijden. Met één kaartje kun je een hele lijn afrijden. Overstappen kan niet. Ben je van plan veel met de bus te reizen, dan kun je een dagkaartje kopen.

Nog handiger is het om vooraf direct bij boeking een Barcelona Card te reserveren.Met deze openbaar vervoerkaart kun je onbeperkt gebruik maken van alle bus-, tram- en metrolijnen in het centrum van Barcelona. De kaart is ook geldig voor de trein van en naar het centrum. Op de Aerobus krijg je 20% korting met de Barcelona Card. 

Wil je veel van de stad zien, dan is de Bus Turístic een aanrader. Met dit ticket kun je 1 of 2 dagen gebruik maken van deze bussen die langs vele opstapplaatsen in Barcelona rijden en kun je uitstappen bij alle bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. De bussen rijden dagelijks vanaf 09:00 uur. De Bus Turistic kan vooraf direct bij uw reservering geboekt worden.

Auto

Per auto

Barcelona kan ook heel goed per eigen vervoer bezocht worden. Boek alleen de accommodatie en maak je stedentrip Barcelona compleet met een van de leuke extra's die direct vooraf geboekt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een leuke excursie, fiets- of wandeltour, ticket voor een wedstrijd van FC Barcelona en natuurlijk een Barcelona Card. Met deze openbaar vervoerkaart kun je onbeperkt gebruik maken van alle bus-, tram- en metrolijnen in het centrum van Barcelona. De kaart is ook geldig voor de trein van en naar het centrum.

Vliegtuig

Per vliegtuig

Hoewel Barcelona natuurlijk ook per auto bezocht kan worden, blijft vliegen de meest gangbare manier. In iets minder dan twee uur vlieg je vanaf Schiphol naar Barcelona. Barcelona heeft 1 luchthaven, welke wordt afgekort met BCN. Deze ligt ten zuidwesten van Barcelona, tussen de stadsgrenzen van El Prat de Llobregat, Viladecans en Sant Boi. De luchthaven ligt 13 kilometer van het centrum.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Eenmaal op de luchthaven aangekomen, zijn er verschillende manieren om in het centrum te komen. Ieder kwartier rijdt er een Aerobus vanaf elke terminal de stad in naar het centraal gelegen Plaça de Catalunya. Vanaf dit plein kun je overstappen op de bus of metro. Een buskaartje kost ongeveer €5,90 voor een enkele reis. Sprintertreinen rijden om het half uur de stad in voor ca. €2,50 enkele rit. Alle treinen stoppen op de stations Sants-Estaçio, Plaça de Catalunya, Arc de Triomf en Clot-Aragó, die allemaal over een metrostation beschikken. Een taxi naar het stadscentrum kost op werkdagen ongeveer €20,-, in het weekend circa €25,-. De taxistandplaatsen bevinden zich buiten de terminals. De reistijd naar het centrum van Barcelona bedraagt ongeveer 25 minuten.

Wijken

Wijk Barceloneta

Barceloneta

De oude vissersbuurt van Barcelona is een dorpsachtig wijkje geworden, bestaande uit Port Vell (de haven), Barceloneta beach en smalle straatjes met huizenblokken. De buurt is bekend om zijn goede zeevruchten en vele heerlijke tapas barretjes. Het centrum bevindt zich op enkele minuten loopafstand.

Wijk Eixample

Eixample

Mede dankzij Gaudí is Eixample wereldberoemd, hier zijn de meest elegante gebouwen te vinden. In het linkergedeelte van de wijk (Eixample Esquerra) vindt u bijvoorbeeld Casa Battlo en Casa Mila. Vooral het dak is erg bijzonder en mag u zeker niet missen. In het rechtergedeelte (Eixample Dreta) ligt één van de beroemdste bezienswaardigheden, de Sagrada Familia (de onafgebouwde kerk) die gezien wordt als het meesterwerk van Gaudí.

Wijk El Borne

El Borne

Deze hippe wijk is zeer populair met vele trendy restaurantjes waar je goed kunt eten tegen redelijke prijzen. Dankzij de unieke ligging, tussen de gotische buurt, het strand en één van Barcelona’s mooiste parken, Parc de la Ciutadella, zijn veel creatievelingen hier aparte winkeltjes begonnen. Er zijn verschillende bekende musea zoals het Picasso museum en het chocolade museum. Zeer zeker een wijk die je niet mag missen!

Wijk Barri Gotic

Gotische wijk (Barri Gotic)

Hier vindt je nog oude, gezellige straatjes, verborgen pleintjes en oude architectuur zoals de gothische kathedraal. Vlakbij de Ramblas vindt je Plaza Reial, een prachtig plein met een fontein die ontworpen is door Gaudí. Het plein zit vol terrassen waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. In Gótico vindt je veel winkeltjes met bijzondere koopwaar. Zeker in de avonduren is het hier erg gezellig. Een heerlijke wijk om uit te rusten tijdens je stedentrip Barcelona.

Wijk Plaza Espanya-Sants

Plaza Espanya-Sants

Hier vindt je het Nationaal Paleis waarin het Nationale Kunstmuseum van Barcelona is gevestigd. Het paleis is gelegen aan de voet van Montjuïch en biedt een geweldig uitzicht over de stad. Aan de voet zijn ook de magische fonteinen te vinden (een spektakel van licht en muziek). Iets verder is voor voetballiefhebbers het Camp Nou stadion, thuisbasis van FC Barcelona, te vinden.

22@

22@ (PobleNou)

De wijk PobleNou wordt ook wel 22@ genoemd. Dit naar aanleiding van het Project 22@. Een van Europa's grootste renovatie projecten moet en wordt het technologische en innovatieve hart van de stad Barcelona. Inmiddels zijn hier al veel hotels gevestigd, en biedt het ook andere bezienswaardigheden zoals het Forum, een designproject, diverse industriele gebouwen en het Diagonal Mar winkelcentrum.

Wijk Ramblas

Ramblas

Misschien wel de meest bekende boulevard van Europa. Hier zijn vele levende standbeelden, marktkraampjes, restaurants, winkeltjes en toeristen te vinden. Op de Ramblas vindt je ook de bekende versmarkt La Boqueria, die een van ‘s werelds grootste groente- en fruitmarkten is. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat is het op de Ramblas een levendige boel!